لکوپلاکیا چیست و چرا باید آن را جدی بگیریم؟ سانیک

۴ بازديد

تکه‌های بیماری لوکوپلاکیا می‌تواند به صورت دائمی و شدید هم ایجاد شوند این دائمی بودن تکه‌ها میتواند باعث تغییر در سلول‌های سرطانی باشند که در به وجود آمدن سرطان تاثیرگذار است. برفک لثه نشانه چیست؟ برفک دهان یکی دیگر از علل شایع است که در آن نوعی قارچ در نواحی داخل دهان تجمع می­کند. برفک می‌تواند ضایعات کرمی سفید یا زرد روی لثه، زبان و سقف دهان ایجاد کند.

آفت می‌تواند کوچک باشد و اغلب زرد یا سفید با حاشیه قرمز کوچک است. علائم اضافی آفت شامل سوزش یا سوزش دردناک است که ممکن است قبل از ظاهر شدن واقعی زخم شروع شود. معمولاً به تنهایی رخ می‌دهند، اگرچه می‌توانند به صورت خوشه‌ای ایجاد شوند.

تصور می‌شود که لیکن پلان دهان یک بیماری التهابی مزمن است که می‌تواند به صورت لکه‌های توری مانند لکه سفید روی لثه‌ها و سایر غشاهای مخاطی داخل دهان ظاهر شود. در ابتدا ممکن است که لکه‌های سفید توری باعث ناراحتی نشوند، اما به مرور به تکه‌های قرمز، برجسته یا زخم‌های باز تبدیل شوند. لکوپلاکی در صورتی که به‌موقع تشخیص و درمان نشود، می‌تواند به عوارض جدی منجر شود.

برخی فعالیتهای تحریک کننده در دهان مانند کشیدن سیگار باعث لوکوپلاکی در دهان می‌شوند. احتمال ابتلا به سرطان از لوکوپلاکیا به اندازه، شکل و ظاهر سلول های غیر طبیعی بستگی دارد. همچنین احتمال ابتلا به سرطان در نمونه های ناهمگن هفت برابر بیشتر از همگن می باشد. مصرف دخانیات جزو اصلی‌ترین عوامل خطر مبتلا کننده به لوکوپلاکیا محسوب می‌شود. موفق‌ترین درمان لکوپلاکیا زمانی است که یک ضایعه خیلی زود تشخیص داده‌ شده و زمانی که هنوز کوچک است درمان شود. اگر هر یک از علائم ذکر شده را دارید بهتر است این موارد را با دندانپزشک خود مطرح کنید تا در صورت نیاز جراحی لثه را انجام دهید.

نام این بیماری بیشتر یک اصطلاح بالینی می‌باشد تا اصلاح پزشکی مربوط به شرایط خاص بیماری، این نام اصولا برای زخم‌های مربوط به دهان استفاده می‌شود. معمولا بیمار به دلیل تغییر کیفیت صدا به پزشک گوش حلق و بینی مراجعه می کند. پزشک ent جهت بررسی دقیق بیمار را به کلینیک تصویربرداری از حنجره ارجاع می دهد. در استروبوسکوپی و ویدیو لارنگسکوپی بسیار مهم است که تصویر نزدیکی از تارهای صوتی گرفته شود. یکی دیگر از دلایل ایجاد پلاک های سفید خوش خیم در دهان، خال سفید اسفنجی است. این عارضه عمدتا لثه‌ها را درگیر می‌کند اما دیده شده که مخاط باکال و برآمدگی آرَکی (آلوئول) را نیز می‌تواند تحت تاثیر قرار دهد.

در اکثر مواقع وجود این لکه‌های سفید در دهان بدون مراجعه به پزشک و هیچگونه درمان خاصی برطرف میشود. ولی در برخی موارد این تکه‌های سفید مدت زمان بیشتری در دهان باقی می‌‌مانند در این صورت می‌تواند برای سلامتی تهدیدی جدی باشد که نیاز به درمان خواهد داشت. اگر هر یک از این علائم را مشاهده کردید و متوجه لکه‌های سفید روی لثه خود شدید، فوراً به دندانپزشک خود مراجعه کنید. استفاده از تنباکو از هر نوعی که باشد، رایج ترین عامل تأثیرگذار در ایجاد این بیماری است. افرادی که سیگار می کشند شش برابر بیشتر در معرض ابتلا به لکوپلاکیا هستند.

تحریک‌کننده‌های دهان و فعالیت‌های تحریک‌کننده، مانند سیگار کشیدن، اغلب باعث لکوپلاکیا می‌شوند. پزشکان معمولاً با انجام معاینه می توانند لکوپلاکیا را از سایر پلاک ها و لکه های خوش خیم مشابه در دهان متمایز کنند. لوکوپلاکیای غیر همگن، باعث ایجاد لکه‌های قرمز و سفید غیر مسطح یا به عبارتی برجسته می‌شود و مستعد سرطانی شدن است. اگرچه علت لکوپلاکیا ناشناخته است، مصرف دخانیات، ازجمله سیگار کشیدن و جویدن مواد حاوی تنباکو، به نظر می‌رسد مسئول اکثر موارد آن باشد.

لکوپلاکیا باعث ایجاد پلاک ها و لکه های سفید بر روی غشاهای مخاطی دهان می شود. گاهی اوقات، یک ضایعه ممکن است حاوی لکه هایی از تغییر رنگ مایل به قرمز باشد. به‌خصوص افراد مبتلا به HIV / AIDS در معرض ابتلا به لکوپلاکیا مودار هستند. بروز لکوپلاکیا مودار در دهان نشان‌دهنده این است که درمان ضد رترو ویروسی شکست‌ خورده است. لکوپلاکیا به صورت پلاک سفید بی‌علامت می‌تواند در همه جای دهان مانند لثه‌ها، لب، قسمت داخلی گونه‌ها، کف دهان، زیر زبان، حتی حاشیه‌های طرفی زبان دیده شود.

این بررسی‌ها می‌تواند به شناسایی تغییرات سلولی احتمالی و تشخیص سلول‌های پیش‌سرطانی کمک کند. علاوه بر بیوپسی، پزشک ممکن است از آزمایش‌هایی برای بررسی عفونت‌های احتمالی مانند ویروس HPV نیز استفاده کند. تشخیص دقیق و به‌موقع لکوپلاکی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، چرا که در صورت وجود سلول‌های غیرطبیعی، مداخله زودهنگام می‌تواند از تبدیل آن به سرطان جلوگیری کند.

علت به وجود آمدن لوکپلاکیا (لکه های سفید داخل دهان یا اطراف زبان) دکتر علی لطفی عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی

مصرف الکل و دیگر مواد محرک روش های ترمیم و درمان دندان شکسته مزمن همچنین ممکن است در دراز مدت به بروز لکوپلاکیا کمک می‌کند. با مراجعه به بهترین کلینیک دندانپزشکی به صورت دوره ای می‌توانید مطمئن باشید که سلامت دهان و دندان شما تحت کنترل است و در صورت ابتلا به بیماری به سرعت تشخیص داده می‌شود. لوکپلاکیا معمولا با عفونت های قارچی اشتباه گرفته می شود چون ظاهرشان تقریبا مشابه است. نوعی از لکوپلاکیا به نام لکوپلاکیای مودار (Hairy Leukoplakia) که در بالا به آن اشاره شد، ضایعات آن دارای پرز هستند و معمولا درد ندارند.

اگر از بین بردن منبع تحریک در کاهش لکوپلاکی بی اثر باشد، ممکن است نیاز به برداشتن ضایعه و جراحی داشته باشید. لکوپلاکیا باعث ایجاد لکه های سفید یا پلاک روی زبان و مخاط دهان می شود. لکوپلاکیا یا سفید کژنه، لکه‌های سفید یا خاکستری است که روی زبان، داخل گونه یا روی لثه‌ها ظاهر می شود . علت بوجود آمدن آن، واکنش دهان به تحریک مداوم (مزمن) غشاهای مخاطی دهان است.

این بیماری آسیبی به بافت دهان نمی زند اما احتمال بروز سرطان دهان را افزایش می دهد . سرطان دهان معمولاَ از نزدیک شدن لکه های لکوپلاکیا به یکدیگر شکل می گیرند که ممکن است بعد از درمان هم احتمال بروز سرطان وجود داشته باشد . شاید تاحالا با لکه‌های سفید یا خاکستری رنگی روی لثه‌هات یا داخل دهنت مواجه شده باشی و بهشون توجه نکرده باشی، اما بهتره بدونی که این لکه‌ها ممکنه نشونه‌ای از یه بیماری به نام “لکوپلاکیا” باشن.

پولیپ تار صوتی چیست ؟ علت ، علائم و درمان

نواحی سفید و قرمز (لکوپلاکیای لکه ای) می توانند نشان دهنده احتمال سرطان باشد. بنابراین در صورت ایجاد تغییرات مداوم و غیرمعمول در دهان، بهتر است به دندانپزشک یا پزشک عمومی مراجعه کنید. لکوپلاکی، به‌ویژه اگر همراه با علائم شدید یا نیاز به مداخلات جراحی باشد، می‌تواند تاثیرات روانی و اجتماعی قابل‌توجهی بر بیماران داشته باشد. ظاهر ضایعات سفید و گاهی زبر در دهان ممکن است باعث کاهش اعتماد به نفس و نگرانی از سلامت عمومی شود. همچنین، نیاز به پیگیری‌های مکرر و نگرانی از احتمال تبدیل به سرطان، می‌تواند باعث بروز اضطراب و استرس در بیماران شود.

در صورتی که پلاک سفید برطرف نشده باشد، حتماً نیاز به نمونه‌برداری تشخیصی دارد. تکه های لکوپلاکیا را نمی توان فوراً از طریق مسواک زدن یا خراش دادن از بین برد. لکه ها ممکن است روی بافت گونه ها، پایین دهان، زبان یا روی لثه ظاهر شوند. بررسی معمولاً با مراجعه به دندانپزشک یا پزشک عمومی شروع می شود. بیمار ممکن است جهت تشخیص و درمان به یک جراح دهان یا متخصص گوش، حلق و بینی (ENT) ارجاع داده شود.

لکه‌های سفید و خاکستری روی زبان و گاهی در جاهای دیگر دهان ظاهر می‌شوند. این لکه‌ها ممکن است شبیه برفک باشند، عفونتی که توسط قارچ کاندیدا ایجاد می‌شود و در بزرگسالان معمولا در صورتی اتفاق می‌افتد که سیستم ایمنی آنطور که باید کار نکند. افراد وقتی متوجه تغییر ناگهانی در سلامت دهان و دندان خود می شوند، ممکن است به سرعت احساس نگرانی کنند.

اگر سیگار می‌کشید یا از محصولات تنباکو استفاده می‌کنید، فوراً آن را متوقف کنید. اگر سیستم ایمنی ضعیف، باعث لکوپلاکی شما شده باشد، پزشک ممکن است داروهای ضد ویروسی برای شما تجویز کند. لوکوپلاکیا (به انگلیسی Leukoplakia) پینه ها و یا لکه های سفید رنگی هستند که در غشای سطحی هر جای بدن ممکن است رشد کنند. لوکوپلاکیا در حنجره عموما بر روی غشای سطحی تارهای صوتی رشد می کند.

در زمان معاینه دندانپزشک می تواند تایید کند که لکه های دهان لکوپلاکیا است یا شما آن با برفک دهان اشتباه گرفته اید. پیوره که به نام پریودنتیت نیز شناخته می شود، یک بیماری چند عاملی است که بر لثه ها تأثیر می گذارد. این نوع التهاب ناشی از باکتری است و می تواند باعث ایجاد بوی بد دهان، تحلیل لثه، تخریب استخوان نگهدارنده دندان و در بدترین حالت حتی پوسیدگی دندان و از دست دادن آن‌ها شود. به این ترتیب وقتی لثه های ما دچار پیوره می شوند، فضای دهان در خطری قرار می گیرد که نیازمند به درمان فوری و مراقبت های خاص می‌باشد. هیچ علت قطعی و مشخصی برای لکوپلاکیا وجود نداره، ولی عواملی مثل مصرف تنباکو (سیگار، قلیون، جویدن تنباکو)، مصرف زیاد الکل، و تحریکات مزمن دهان می‌تونن باعث بروز این بیماری بشن. مثلاً اگر دندونت خراب باشه و دائم دهنت رو اذیت کنه، یا پروتز دندانی نامناسبی داشته باشی، احتمال اینکه دچار لکوپلاکیا بشی، بیشتره.

لیکن پلان دهانی چیست؟ (راهنمای جامع برای درمان و پیشگیری)

ممکن است ضخیم یا سفت شوند و بسته به علت ایجادشان، ممکن است ناراحت کننده یا دردناک باشند. با در نظر گرفتن توصیه های زیر درصد ابتلا به لکوپلاکیا (زخم های سفید روی زبان) کاهش پیدا میکند و یا در صورت ابتلا دوره درمان کوتاه تر و با عوارض کمتری همراه خواهد بود. به طور کلی، هر گونه آسیب یا تحریک مزمن به بافت های دهان ممکن است خطر ابتلا به لکوپلاکیا را در فرد افزایش دهد.

    {
  • لکوپلاکی ناشی از سیگارکشیدن هم با ترک سیگار و دخانیات بهبود می‌یابد.
  • |}{
  • لکوپلاکیا لثه به صورت پلاک سفید بی‌علامت بر روی لثه‌ها ظاهر می‌شود که اصولاً این ضایعات در دهان بدون درد، سوزش می‌باشند و می‌توانند در دهان گسترش پیدا کنند.
  • |}
  • تشخیص لکوپلاکی با معاینه بالینی و مشاهده مستقیم ضایعات سفیدرنگ توسط دندانپزشک یا پزشک متخصص انجام می‌شود.
  • اما اگر دندانپزشک شما داروی موضعی را ترجیح دهد، ممکن است داروی پودوفیلوم رزین (موضعی) یا رتینوئیک اسید را تجویز کند.
  • {
  • اگرچه علت لکوپلاکیا ناشناخته است، مصرف دخانیات، ازجمله سیگار کشیدن و جویدن مواد حاوی تنباکو، به نظر می‌رسد مسئول اکثر موارد آن باشد.
  • |}
  • مصرف دخانیات جزو اصلی‌ترین عوامل خطر مبتلا کننده به لوکوپلاکیا محسوب می‌شود.

این عارضه اغلب بی‌ضرر است و ضایعات ایجادشده بعد از حذف منبع تحریک در طول چند هفته تا چند ماه رفع می‌شوند. اگر از بین بردن منبع تحریک در کاهش لکوپلاکی بی‌اثر باشد، ممکن است پزشک انجام عمل جراحی را برای برداشتن ضایعه تجویز کند. یک دندانپزشک یا جراح دهان و دندان می‌تواند اقدام به این کار کند.

به طور کلی هر چیزی که سبب آسیب و استرس به مخاط شود می تواند عامل خطری برای لکوپلاکیا باشد. در بعضی موارد ممکنه پزشک فقط توصیه کنه که وضعیتت رو تحت نظر داشته باشی و هر چند ماه یه بار ویزیت بشی. اما اگه لکه‌ها بزرگ و پرخطر باشن، ممکنه لازم باشه پزشکت از روش‌های جراحی برای برداشتنشون استفاده کنه. خب، لکوپلاکیا همیشه خطرناک نیست، اما می‌تونه به مرور زمان به شرایط بدتری منجر بشه. برای همین، بهتره اگه متوجه شدی که همچین لکه‌ای توی دهنت داری، حتماً به دندون‌پزشک یا پزشک مراجعه کنی تا اونو بررسی کنه. به جز این دو مورد اصلی، نوع نادری به نام لکوپلاکی وروکوز پرولیفراتیو هم وجود دارد که به ویروس اپشتین بار (نوعی ویروس تبخال) مرتبط است.

پزشک ممکن است برای درمان قطعی لکوپلاکی در در مورد لکوپلاکیا مودار و چه لکوپلاکیا لثه ساده از جراحی لثه، لیزر یا سیروپروب که سلول‌ها را منجمد و از بین می‌برد، استفاده کند. قبل از جراحی لکوپلاکیا مودار و ساده بی حس خواهید شد، پس نگران درد آن نباشید. ضایعات دهانی سفید رنگ روی لثه می‌تواند از یک مشکل خفیف سلامتی که می‌تواند خود به خود بهبود یابد تا یک نشانه جدی‌تری از بیماری های دهان باشد.

می‌تواند به صورت پلاک سفید، پلاک قرمز، زخم و تاول در دهان دیده شود و معمولاً چند ناحیه از دهان را درگیر می‌کند. لیکن پلان یک بیماری خودایمن می‌باشد که در آن عملکرد سلول‌های ایمنی دچار اختلال شده است.تشخیص و درمان این دو بیماری کاملاً متفاوت است و حتماً نیاز به تخصص در این زمینه دارد. پس به منظور تشخیص صحیح و زودهنگام و افتراق این دو بیماری دهان از یکدیگر، حتماً به متخصص بیماری‌های دهان، فک و صورت مراجعه کنید.

سازمان بهداشت جهانی (WHO) لکوپلاکیا را بعنوان ضایعات سفید دهانی تعریف کرده است که شدت خطر آنها زیر سوال است و به هیچ بیماری غیر جدی دیگری مرتبط نیستند. این لکه ها در هر سنی ممکن است نمایان شوند ولی در سنسن بالای 60 سال شایع تر است. علت این بیماری را می توان سیگار کشیدن و تحریک مزمن ناشی از تنباکو دانست . لکوپلاکیا یک اصطلاح بالینی است که شامل تعداد زیادی از ضایعات سفید دهانی می شود. مطابق تعریف سازمان بهداشت جهانی، لکوپلاکیا به ضایعات عمدتا سفید یا خاکستری رنگی در مخاط دهان گفته می‌شود که نمی‌توان آن را به عنوان ضایعه دیگری تعریف کرد. این لکه‌ها روی زبان، کف دهان یا داخل گونه‌ها ظاهر می‌شوند و تحریک مداوم یا مزمن غشاهای مخاطی دهان در بروز آن نقش دارد.

لکوپلاکیای با تروما و مصرف تنباکو ارتباط دارد، امّا در افراد غیرسیگاری هم دیده می‌شود که بیشتر در سطح طرفی زبان مشاهده می‌شود. هر فردی که مبتلا به لکوپلاکیا است باید هر سه تا شش ماه یکبار با پزشک و در صورت لزوم بیوپسی را پیگیری کند تا تغییرات احتمالی در این بیماری را تحت نظر داشته باشد. حتی اگر لکه ها با جراحی برداشته شوند، معاینه هر 6 تا 12 ماه توصیه می شود، زیرا لکوپلاکیا اغلب عود می کند. محل‌های درمانی که به مدت سه سال بدون ناهنجاری باقی می‌مانند، ممکن است دیگر نیازی به مشاهده نداشته باشند.

این عارضه، عفونتی با لکه های سفید است که به مرور از بین می رود و در افراد با سیستم ایمنی ضعیف شایع تر است. علل دیگر ایجاد بیماری لوکوپلاکیا می‌تواند آسیب‌های وارد شده به بافت‌ دهان باشد که بر اثر این آسیبها این لکه‌های ایجاد شده ضخیم و بزرگ می‌شوند و ماده‌ای به نام کراتین را ایجاد می‌کنند. در واقع کراتین خود نوعی پروتئین محسوب می‌شود که به سلامتی لایه بیرونی پوست بسیار کمک می‌کند و پوست را دربرابر آسیب و استرس محافظت می‌کند. به طور دقیقتر هرعاملی که باعث ایجاد استرس و آسیب به بافت دهان باشد خطری برای لوکوپلاکیا محسوب می‌شود. لکوپلاکی یک وضعیت پیش‌سرطانی در ناحیه مخاطی بدن است که به شکل پلاک‌های سفید و ضخیم روی مخاط دهان، زبان، گونه‌ها و حتی حنجره ظاهر می‌شود. این ضایعات سفیدرنگ ممکن است به دلیل تحریک مزمن و طولانی‌مدت مخاط در معرض عوامل تحریکی مانند دخانیات و الکل به وجود بیایند.

درمان این بیماری می‌توانید از طریق داروهای سیستمیک و موضعی انجام شود. لکوپلاکیا مودار باعث ایجاد تکه‌های سفید رنگ کرکی در اطراف زبان می‌شود. این عارضه اغلب با برفک دهان اشتباه گرفته می‌شود- عفونت مشخص‌شده با ضایعات سفید خامه‌ای، که می‌تواند از پشت گلو به بالای مری (حلق) و داخل گونه‌ها گسترش یابد. لکوپلاکیا لثه به صورت پلاک سفید بی‌علامت بر روی لثه‌ها ظاهر می‌شود که اصولاً این ضایعات در دهان بدون درد، سوزش می‌باشند و می‌توانند در دهان گسترش پیدا کنند. لکوپلاکیای لثه در افرادی که از تنباکو و یا سایر انواع دخانیات استفاده می‌کنند، بیشتر دیده می‌شود. توجه داشته باشید که اکثر ضایعات لکوپلاکیا متأسفانه بدون علامت سوزش و درد می‌باشند و اصولاً بی‌علامتی باعث تأخیر در ارجاع به موقع به پزشک می‌شود.

اگر دندانپزشک شما یک داروی موضعی را تجویز کند، ممکن است با محلول رزین پودوفیلوم یا رتینوئیک اسید سر و کار داشته باشید. عوامل آزارنده مزمن، اصلی ترین نقش را آشنایی با بهترین برندهای ایمپلنت ایرانی در ایجاد لکوپلاکیا بازی می کنند. آسیب های مکرر به بافت های دهان باعث می شود تا لایه ای ضخیم بنام کراتین در ناحیه تشکیل شود. کراتین نوعی پروتئین است که برای حفظ سلامتی لایه بیرونی پوست ضروری است و سلول های لایه های درونی را از استرس و آسیب دور نگه می دارد.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

با خونریزی لثه، به خصوص زمانی که دندان های خود را مسواک می زنید. همیشه احتمال بروز سرطان وجود ندارد، حتی می تواند نشان از HIV نیز باشد . شما میتوانید از بخش پزشک آنلاین سایت حال با پزشکان و مشاوران آنلاین در هر ساعت از شبانه روز ارتباط برقرار کنید. یک لکه نازک سفید و یکنواخت است که ممکن است سطحی چروکیده یا برآمده داشته باشد که در سراسر آن ثابت است. بسته به روش درمان، ممکن است درد کمی وجود داشته باشد که با مسکن کنترل می‌شود.

این بیماری اغلب بدون علائم است و به احتمال زیاد منجر به سرطان دهان نمی شود. لکوپلاکیا به‌ندرت خطرناک است و معمولاً پس از رفع عامل تحریک‌‌کننده خود به خود بهبود می‌یابد. اما داشتن تاریخچه این بیماری می‌تواند خطر ابتلا به سرطان دهان را افزایش دهد. لکوپلاکیا لثه یا همان سفیدک روی لثه ممکن است نیاز به آزمایش داشته باشد تا اطمینان حاصل شود که پیش سرطانی نیست. دندانپزشک شما برای آزمایش آن بیوپسی می‌گیرد و در صورت لزوم آن را خارج می‌کند.

گونه های لکوپلاکیا

درمان منظم می تواند لکه های لکوپلاکی را پاک کند، اما اگر درمان منظم دنبال نشود، احتمال بازگشت آن وجود دارد. افرادی که به ایدز HIV مبتلا هستند بیشتر دچار این بیماری می شوند .این بیماری ناشی از عفونت و ویروس اپتیشن بار است که باعث می شود فرد مبتلا شونده سیستم ایمنی بدنش تضعیف گردد. اگر سیستم ایمنی بدن شما ضعیف باشد نمی توانید مانع از بروز آن شوید . استفاده از محصولات حاوی پروبیوتیک مثل ماست می‌تواند با باکتری‌ها و سایر عوامل بیماری‌زای دهانی که منجر به ایجاد لکه‌های سفید می‌شوند مبارزه کند. اگر لکه‌های سفید روی لثه‌ها همراه با علائم جدیدی مانند درد، احساس پنبه در دهان و خونریزی دارید که در عرض یک هفته برطرف نمی‌شود، به دندانپزشک خود مراجعه کنید.

این بیماری معمولاً بی‌خطر است اما در برخی موارد می‌تواند با سرطان دهان مرتبط باشد و نیاز به درمان فوری دارد. درمان لکه‌های سفید دهانی معمولا با از بین بردن منبع تحریک مرتبط است. مثلا اگر این عارضه در اثر پرکردن دندان یا تماس نامناسب دندان مصنوعی با لثه باشد، با رفع این مشکلات برطرف می‌شود. لکوپلاکی ناشی از سیگارکشیدن هم با ترک سیگار و دخانیات بهبود می‌یابد. لکوپلاکیای مویی باعث ایجاد لکه های سفید و مبهمی می شود که شبیه چین و چروک می باشند؛ این لکه ها معمولاً در کناره های زبان تشکیل شده و اغلب با برفک دهانی اشتباه گرفته می شوند.

ضایعات سفیدرنگ لکوپلاکیا اصولاً با درمان دارویی به طور قطعی و کامل حذف نمی‌شوند و حتماً باید از روش‌های جراحی هم استفاده کرد. جراحی می‌تواند به روش سنتی (تیغ) و یا به روش جراحی با لیزر انجام گیرد. قطعاً در روش جراحی با لیزر، بخیه و خونریزی وجود ندارد و راحتی بیمار حین کار و بعد از انجام جراحی بسیار بیشتر می‌باشد.

اما با پیشرفت لکوپلاکی، برخی از بیماران ممکن است دچار علائمی مانند خشکی دهان، تحریک، احساس زبری در محل ضایعات و گاهی درد خفیف شوند. برخلاف لکه‌های ناشی از غذا یا دهان‌شویه‌ها، لکوپلاکی با شستشو یا مسواک قابل برداشت نیست. در مواردی که ضایعات با علائمی مانند زخم، ترک یا تغییر رنگ همراه باشند، احتمال پیش‌سرطانی بودن آن افزایش می‌یابد و باید به دقت بررسی شوند. گاهی اوقات ممکن است متوجه سفید شدن قسمتی از زبان و یا شاهد پلاک های سفید روی زبان و زخم های سفید اطراف زبان شوید. زخم های سفید داخل دهان یا لکه های سفید روی زبان لکوپلاکیا نام دارند.

علائم بیماری لکوپلاکیا

این واکنش دهان به تحریک مداوم (مزمن) غشاهای مخاطی دهان است و می‌تواند در هر زمانی از زندگی شما ایجاد شود، اما در بزرگسالان بیشتر شایع است. در این مقاله علائم، زمان مراجعه به پزشک و عوامل خطر این بیماری را توضیح می دهیم. ما همچنین نحوه تشخیص و درمان لکوپلاکیا را متخصصان مراقبت های بهداشتی پوشش می دهیم. مصرف دخانیات شما را در معرض خطر لکوپلاکیا و سرطان دهان قرار می‌دهد. نوشیدن الکل همراه با کشیدن سیگار خطر ابتلا را به میزان زیادی افزایش می‌دهد. با این حال بهتر است هر فردی که پلاک های سفید دهان را به صورت مداوم مشاهده می‌کند برای ارزیابی کامل به پزشک مراجعه کند.

Contact Us
دکتر بنیانیان
Email: info@drbonyanian.com
Phone: +982188539720
PCJ9+CHM District 6, Tehran, Tehran Province, Iran
Tehran, Iran, iran

آن‌ها می‌توانند به شما اطلاع دهند که آیا آزمایش لازم است یا خیر و گزینه‌های درمانی مناسب را توصیه کنند. کلینیک مهرآوید با مجرب‌ترین کادر درمان برای کمک به درمان لکه سفید روی لثه تان در خدمت شماست. لکوپلاکی اغلب به صورت ضایعات سفیدرنگ و ضخیم روی سطوح مخاطی ظاهر می‌شود که ممکن است در دهان، زبان، گونه‌ها یا لثه‌ها مشاهده شود. این ضایعات معمولاً بدون درد هستند و در مراحل اولیه ممکن است به جز تغییر رنگ هیچ علائم دیگری نداشته باشند.

انواع زخم‌دار و گره‌دار آن هم گاهی وجود دارد که تشخیص آن می‌تواند به پیش‌بینی احتمال سرطانی‌شدن کمک کند. شانس سرطانی‌شدن در نوع غیرهمگن این بیماری تا هفت برابر بیش‌تر از انواع دیگر است. پزشکان نمی دانند که چه عاملی باعث لکوپلاکیا می شود اما تحریک مزمن ناشی از تنباکو (اعم از نوع سیگار یا جویدنی) را عامل اصلی ایجاد آن در نظر می گیرند. این فرآیند شامل برداشتن نمونه‌ای کوچک از بافت برای بررسی سلول‌های پیش‌سرطانی یا سرطانی است. لکوپلاکیا ممکن است بر روی لثه‌ها، داخل گونه‌ها، زیر یا روی زبان و حتی روی لب‌ها ظاهر شود.

در اکثریت موارد لوکوپلاکیا خود بخود از بین رفته و نیازی به درمان ندارد. اما باید از هر عامل محرک این بیماری نظیر سیگار کشیدن خودداری کنید. چنانچه نتیجه بیوپسی یا نمونه برداری برای سرطان دهان مثبت باشد، پزشک سریعا لکه‌ها و ضایعات را برمیدارد تا از گسترش سرطان پیشگیری کند. سرطان دهان اغلب در نزدیکی نواحی لکوپلاکیا ایجاد می‌گردد، و خود ضایعات نیز ممکن است تغییرات سرطانی نشان دهند. حتی پس‌ از آن‌ که لکوپلاکیا از بین برود، خطر ابتلا به سرطان دهان همچنان باقی خواهد ماند.

برای درمان لکوپلاکیا چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟

کف دهان و حاشیه‌های طرفی زبان متأسفانه، محل‌های با احتمال خطر بالا برای تغییرات بدخیمی می‌باشد. اگر لکه ها بیش از دو هفته باقی ماندند، بهتر است به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا بتواند سلامت کلی دهان و دندان شما را ارزیابی کند و علت اصلی را پیدا کند. دندانپزشک کل دهان شما برای رفع نگرانی جدی ارزیابی می کند  و ممکن است برای آزمایش تکه های بافتی که تحت تأثیر لکوپلاکیا قرار گرفته اند بیوپسی را انجام دهد. ضایعات قرمز نشانه اولیه مشکلات بهداشت دهان و دندان و اغلب پیش سرطانی هستند. بنابراین، پس از مشاهده علائم، بلافاصله با دندانپزشک خود تماس بگیرید.

پیشگیری از بیماری لکوپلاکیا

در برخی موارد، لکه‌های لکوپلاکیا سایر نواحی بدن، اغلب دستگاه تناسلی را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهند. سازمان جهانی بهداشت (WHO) لکوپلاکیا را به عنوان یک لکه یا پلاک عمدتاً سفید تعریف می‌کند که نمی‌توان آن را از نظر بالینی یا پاتولوژیک مانند هر اختلال دیگری مشخص کرد. کاندیدیازیس (برفک دهان)بیشتر با لکوپلاکیا ارتباط دارد اما گسترش بیشتر آن در اریتروپلاکیا دیده می‌شود. وجود کاندیدیازیس ممکن است بیانگر کلونیزاسیون دو-ومن این قارچ باشد.

از اینرو، اگر با چنین علائمی اعم از تغییر رنگ ناگهانی لثه مواجه شدید، توصیه می‌شود که به دندانپزشک مراجعه کنید تا شرایط را بررسی کرده و درمان مناسب را اعمال کند. لوکوپلاکیا یکی از انواع بیماری‌های دهانی و جزو شایع‌ترین دلایل ایجاد لکه‌های سفید بروی لثه است. از اینرو، در این مقاله علاوه بر روش‌های درمانی، به بررسی علل بروز و روش‌های پیشگیری از لوکوپلاکیا نیز می‌پردازیم. لکوپلاکی به عنوان یک ضایعه پیش‌سرطانی شناخته می‌شود و در برخی موارد می‌تواند به سرطان دهان و زبان تبدیل شود. مطالعات نشان داده‌اند که لکوپلاکی به ویژه در افرادی که سیگار و الکل مصرف می‌کنند، خطر بیشتری برای سرطانی شدن دارد.

این پلاک‌ها گاهی اوقات می‌توانند نشانه‌ای از یک عارضه سلامتی شدیدتری مثل سرطان باشند که نیاز به درمان پزشکی فوری دارد. اگر دندانپزشک شما یک داروی سیستمیک را توصیه کند، یک داروی ضد ویروسی مانند Valtrex یا Famvir را تجویز می‌کند. داروهای ضد ویروسی مانند والاسیکلوویر (Valtrex) و فامسیکلوویر (Famvir) از تکثیر ویروس Epstein-Barr جلوگیری می کنند. ویروسی که باعث لکوپلاکیا می شود هرگز از بدن خارج نمی شود، اما می توان از انتشار آن جلوگیری کرد.

{

آیا نصب لمینت بر روی دندان پر کرده امکان پذیر است؟

|}

پزشکان لکوپلاکیا را یک ضایعه پیش سرطانی می دانند و ممکن است بیوپسی را برای رد سرطان توصیه کنند. درمان این عارضه زمانی موفقیت‌آمیز خواهد بود که ضایعات دهانی ناشی از آن در مراحل اولیه بوده و زمانی که کوچک هستند مورد درمان قرار بگیرند. از این رو، انجام معاینات منظم و بررسی هرگونه مورد غیر طبیعی بسیار حائز اهمیت خواهد بود.

آن‌ها ضخیم هستند و کمی برآمده با سطح سختی هستند که بر خلاف برفک دهان به راحتی قابل خراش دادن نیست. این لکه‌ها ممکن است به لمس، گرما، غذاهای تند یا سایر تحریکات حساس شوند. هنگامی که شما به EBV آلوده می شوید، ویروس تا آخر عمر در بدن شما باقی می ماند. به طور معمول، ویروس خفته است، اما اگر سیستم ایمنی بدن شما، چه به دلیل بیماری یا برخی داروها، ضعیف شده باشد، ویروس می تواند دوباره فعال شود و منجر به شرایطی مانند لکوپلاکی مودار شود.

این لکه‌ها ممکن است در طول هفته‌ها تا ماه‌ها به آرامی ایجاد شده و تغییر کنند. آن‌ها معمولا بدون درد هستند، اما ممکن است به لمس، گرم، غذاهای تند یا سایر تحریکات حساس باشند. اگر پزشک به لکوپلاکیا مشکوک باشد، احتمالاً برای رد سرطان، بیوپسی را درخواست می کند.

قطع مصرف تمام محصولات دخانیات یا الکلی، می تواند به جلوگیری از لکوپلاکیا کمک کند. با پزشک خود در مورد روش هایی که در ترک به شما کمک می کند، صحبت کنید. اگر همچنان سیگار می کشید یا تنباکو مصرف می کنید یا الکل می نوشید، به طور منطم به دندانپزشک مراجعه کنید. سرطان های دهان معمولاً تا زمان پیشرفت زیاد، بدون درد هستند، بنابراین ترک سیگار و الکل راهکار بهتری جهت پیشگیری است. همانطور که گفته شد این ضایعات دهانی سفید رنگ ممکن است سرطانی باشند پس بجای درمان خانگی لکوپلاکیا به دندانپزشک مراجعه کنید. لکوپلاکیا معمولا بی ضرر است و ضایعات طی چند هفته یا چند ماه پس از حذف منبع تحریک از بین می‌روند.

{

جلوگیری از ایجاد ضایعات دهانی سفید رنگ

|}

در برخی نمونه‌های وجود این بیماری، لکه‌ها ممکن است در کنار اندام تناسلی به وجود آیند. اگر این کار مؤثر نبود، یا مشکلات را در نواحی دیگر بدن تجربه می‌کنید، پزشک ممکن است به شما یک ضد قارچ خوراکی بدهد. برای تسریع درمان می‌توانید از دهانشویه های آب نمک گرم استفاده کنید. در موارد شدید، دندانپزشک شما ممکن است از داروهای استروئیدی خوراکی یا محلول‌های موضعی برای سوزاندن و مهر و موم کردن زخم‌های آفت استفاده کند. در برخی موارد، محصولات حاوی لیدوکائین در ناحیه مورد نظر اعمال می‌شود. برای تسریع درمان می‌توانید دهان خود را با آب نمک در خانه بشویید و از مصرف غذاهای تند یا اسیدی خودداری کنید.

گرچه علت لکوپلاکی ناشناخته است، اما به نظر می رسد تحریک مزمن، از جمله استفاده از تنباکو، که عبارت است از سیگار کشیدن و جویدن آن، در بیشتر موارد نقش داشته باشد. غالباً، مصرف کنندگان منظم دخانیات بدون دود سرانجام در جایی که توتون را درون لثه های خود نگه می دارند، دچار لکوپلاکیا می شوند. لکوپلاکیا معمولاً روی لثه ها، قسمت داخلی گونه ها، کف دهان (زیر زبان) و گاهی زبان ایجاد می شود. این عارضه معمولاً دردناک نیست و ممکن است در ابتدا اصلا متوجه تشکیل آن نشد. دلایل مختلفی وجود دارد که می‌تواند منجر به ضایعات دهانی سفید رنگ روی لثه شود. لکه‌های سفید روی لثه‌ها ممکن است به صورت تکه‌ها، لکه‌های کوچک یا تارهای توری شکل ایجاد شود.

بیماری لوکوپلاکیا جزو مشکلات بدخیم در نظر گرفته می‌شود چرا که این بیماری به مرور زمان مستعد تبدیل شدن به سرطان دهان می‌باشد. تخصص بیماری‌های دهان، فک و صورت به بررسی هر گونه بیماری، توده، زخم، تغییر شکل، تغییر رنگ، تورم که در محیط بافت نرم دهان می‌باشد، می‌پردازد. بافت نرم دهان شامل تمام نواحی صورتی‌رنگ دهان مانند لب، لثه، زبان، گونه، کف دهان، زیر زبان، سقف دهان، حلق و کام سخت می‌باشد. نام دیگر این تخصص، بیماری‌های دهان و تشخیص و یا بیماری‌های دهان و دندان می‌باشد. بنابراین در صورتی که هر گونه مشکل در بافت نرم دهان خود دارید، باید به متخصص بیماری‌های دهان مراجعه کنید.

{خدمات دندانپزشکی |دندانپزشکی زیبایی |دندانپزشکی کودکان |بهداشت دهان و دندان |پرسش‌های متداول بیماران |مطالب آموزشی و علمی |اخبار و نوآوری‌های دندانپزشکی |تجربیات بیماران و داستان‌های موفقیت |ترس از دندانپزشکی و راه‌حل‌ها |تغذیه و سلامت دندان |پیشگیری از بیماری‌های دهان و دندان |مراقبت‌های بعد از درمان |مشکلات شایع دندان و درمان آن‌ها |نکات بهداشتی برای دوران بارداری |دندانپزشکی در سالمندان |دندانپزشکی اضطراری |تکنولوژی‌های نوین در دندانپزشکی} https://drbonyanian.com/mag/
تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.